23 Januari 2011 -upplägg av temadag
Äntligen planeringsdag!
Precis som jag skrev i förra inlägget var det idag, söndag, dags för en gemensam planeringsdag tillsammans.
Vi skrev mail till:
-grangubben och frågade honom ifall han kunde tänka sig komma och prata på vår temadag.
-Daniel Chickwava för att fråga hur det går med filmen.
-Annika Lövbom från Skrantaskolan för att ge klartecken till den 17 Mars samt skicka med information om tid (ca. 12.30 -15.30) och andra uppgifter.
Malin hade fastnat i den presentation hon skall hålla i och jag försökte hjälpa henne att strukturera upp innehållet. Jag tyckte att det var viktigt att ha några stora ämnen som utgångspunkter samt ha tänkt igenom syftet med varje ämne. För mig är det viktigt att det blir bra struktur och tydligheter så att eleverna kan lära sig nya saker och ta till sig det på ett underhållande vis.
När vi äntligen fått lite mer koll på presentationen kunde vi sedan göra upp en planering av hela dagen. Jag skrev upp alla moment vi hade till tema dagen för att göra det lättare att få ett varierat upplägg:
Bildspel (Malin skall prata om utsläpp)
Musik (Jag skall underhålla med musik)
Film (Filmen från resan)
Föreläsning (Kommunens trädgårdsmästare)
Grangubben (Förhoppningsvis kommer Per från vårens planering)
PowerPoint (Malin berättar om miljö)
Budskap/ Organisationer (Jag ger information om hur vi själva kan värna om naturen lite extra och Malin berättar om olika organisationer)
Film (Malin hade önskemål om att ha en kort film från resan som avslutning) (Jag- dubbelt så mycket jobb?)
Vi kom fram till att Malin ska dela upp sin PowerPointpresentation i tre delar för att eleverna skall orka hålla intresset uppe. Efter hon fick tre delar som har att göra med sitt program skulle även jag få tre delar att uppträda med min musik. Hmm.
TEMADAG Åk 9
- Introduktion – inledning (häftigt)
--> Berätta vad de har att vänta. (Intresse, häftig, vaknar till)
( Berätta projektets syfte, innehåll för att väcka nyfikenhet)
- PowerPoint (Malin berättar om växthuseffekten)
- Föreläsare
- Musik
- PowerPoint (Malin drar upp exempel och bevis på miljöförstöringar)
- Film (Med introduktion av oss)
- Bildspel om hur mycket utsläpp vi sparat genom tågluffen jämfört med flyg.
- Musik
- PowerPoint (Malin berättar om skog)
- Grangubben
- Budskap, organisationer
- Musik
- Avslut!
Malin satte en deadline för hennes PowerPoint till vecka sju.
Utvärdering:
Jag tyckte att det var skönt att få upp en struktur för temadagen. Även om jag är skeptisk på att vi kommer hinna med varje punkt under temadagen är det bra att ha ett provisoriskt inlägg.
Jag tror även att idag hjälper Malin att komma igång med sin PowerPoint.
Min insatts var bra och jag ser fram emot att se projektets utveckling.
Ps. Österledsskolan hade önskemål om att ha separata placeringar för skolorna samt en vilja om att vi skulle sätta upp affischer för att väcka intresse.Ds.
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
21 Januari 2010 –JAAAA!
Hon som fixar!
Eftersom jag hört rykten från min mamma att kommunen eller landstinget skall ha haft någon form av miljömöte/ trädsamarbete regionalt eller landsomfattande beslutade jag mig idag att gå till botten med saken!
Efter min sista lektion gick jag till Karlskoga Kommun för att prata med receptionisten.
Jag presenterade mig, mitt projekt och berättade att jag letade efter information om detta mystiska trädmöte. Hon hade inte hört någonting om det och ringde därför runt till både stadsträdgårdsmästaren (Siv Eklund) och Karlskoga kommuns miljösektor.
Ingen av de hon pratade med hade hört något om ett sådant projekt. Alla verkade dock engagera sig och tyckte att länsstyrelsen samt globala miljöorganisationer skulle vara något att höra med.
Receptionisten gav mig numret till Länsstyrelsen och sedan numret till Siv Eklund då jag berättat att vi letar efter kommunala föreläsare till vårt projekt.
När jag kom hem satte jag mig vid telefonen och ringde numrena.
I länsstyrelsens växel blev jag kollade vidare till naturvården. Jag presenterade mig och drog hela min lilla berättelse för kvinnan som svarat. Det visade sig att hon inte hört om något projekt heller. Istället började vi prata om naturen och om vad naturvården sysslar med.
Det hela sluta med att jag tog och gav namnuppgifter:
Kvinnan jag pratade med hette Karin Sund och jobbar på Naturvården för Örebro län. De jobbar mest med naturskydd och driver statliga naturreservat.
Hon tyckte att projektet verkade spännande men berättade att det är mycket att göra och svårt att få tid till sådana grejer som att föreläsa. Dock lovade hon att höra runt med kollegor och höra av sig under nästa vecka för att berätta om någon nappat på idén. Hoppas!
En länk till länsstyrelsensmiljösida:
http://www2.lansstyrelsen.se/orebro/Sv/miljo-och-klimat/Pages/default.aspx
Eftersom jag även fått Sif Eklunds nummer passade jag även på att ringa upp henne. Eftersom åk 9 klasserna kommer från kommunen skulle det inte vara så tokigt att ha en kommunal föreläsare som kunde berätta om hur Karlskogas standsmiljö fungerar.
Sif, Karlskogas stadsträdgårdsmästare kom ihåg mig från receptionsitens växel och jag berättade om projektet. Hon tyckte att det lät intressant och var snabb på kalendern för att kolla upp datumet.
Nu mera är hennes kalender bokad den 17 Mars då hon valt att komma som föreläsare på vår temadag! JAAAA! Hon skulle fixa fram föreläsningsmaterial, eventuella bilder och sådant som kunde underhålla niondeklassare. Vi skulle även höras i början av Mars och vi böt kontaktuppgifter.
Toppen!
Summering av dagens spontana projektarbete:
Jag är otroligt nöjd med min insats. Malin valde att köra hela vår projektsession på söndag i stället för både idag och på söndag. Jag tog trotts det tag i projektet på mitt egna vis och har numera fixat en föreläsare och förhoppningsvist en till gäst, länsstyrelsens naturvård.
Om länsstyrelsen inte kan kommer jag ändå vara otroligt nöjd. Siv verkar väldigt entusiastisk!
Ps. Igår ägnade jag hela eftermiddagen och kvällen åt att leta låtar till projektet. Flera av låtarna kommer kunna vara användbara som bakgrundsmusik under temadagens pauser. Jag letar fortfarande vidare och förhoppningsvis mina andra projektmusiker. (De lovade kika runt efter förslag)Ds.
Ps. Två! Jag vet inte hur jag lyckades glömma att skriva det här i det senaste inlägget: Malins möte med Österledsskolan gick bra och de ska delta den 17 Mars då temadagen från och med nu är spikad. Karlbergsskolan erbjöd ett möte den 1 Februari som numera är inställt då de inte längre kunde. (Vi hoppas på nytt datum men är nöjda om det bara skulle råka bli Österleden och Skranta). Jag har även bokat Bregårddskolans aula till den 16-17 Mars. Den 17 var tydligen estetiskverksamhet schemalaggt i aulan men med lite förhandling med kursledare har vi nu hela aulan för oss själv denna dag. (Den 16 bokade jag eftermiddagen så att vi skulle kunna förbereda ordentligt.)Ds
Under en av mina fotografiskbild uppgifter i tisdags passade jag på att ta bilder till projektet. Här är en bild av min lillasyster, ett träd och ett koppel. Tanken är att använda bilden som en frågeställning under projektdagens disskusioner: Vem är kopplad till vem?
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
19 Januari 2010 – fulltagligt band
Det är kul när folk ställer upp!
Idag fixade jag ännu en medlem till projektets ”musikband”.
Duktiga Felix Forsberg som går i kulturskolans fördjupningslinje har lovat att ställa upp.
När jag kom hem skickade jag ett mail till honom och berättade lite mer om projektet samt själva idén med akustisk musik. Han tyckte att det lät jätte bra och såg verkligen fram emot att börja jobba med det! Han skulle även kolla runt efter passande låtförslag.
Jag hörde även med Oscar Hanson, trummis, för att bekräfta att han är med i bandet. Det är han! Grymt.
Jag skickade iväg datuminformation och en önskan om att ha något form av möte under nästa vecka för att stämma av eventuell musik och så vidare till alla bandmedlemar. Väntar fortfarande på svar från Albin men Oscar (som flyttat tillbaka till staden) och Felix sade åt mig att höra av mig om dag för mötet! Kanon!
(Vill veta att Albin verkligen kan innan dag bestäms)
Hoppas Albin hör av sig snart så att vi kan spika låtar och tonarter.
Det här ska bli så kul!
En inflikning:
Vi Skogen som erbjöd oss att träffas imorgon är inställt. Malin hade saker som kom i vägen. De andra dagarna de haft som förslag var måndag och tisdag. På måndag passar det inte bra för mig och på tisdag kan inte Malin. Vilken otur. Det känns som om det är svårt att åka upp under skoldagarna då ingen av oss vill missa våra lektioner. Förhoppningsvis kan vi avtala ett datum när saker och ting lugnat ned sig. Vi får se hur det blir.
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
13 Januari 2010 –Inbokade möten
Lite nytt har hänt på denna korta tid.
Malin har ringt till skolorna och lyckats få ett nytt möte bokat med Österledsskolans rektor. Imorgon, fredag kl.09.00 kommer detta ske!
Eftersom jag har en lektion jag inte vill missa då vi börjar med nytt och endast har lektion en gång i veckan, har jag och Malin bestämt att Malin får gå på mötet själv.
Ska bli riktigt kul att höra resultatet och hoppas på att ett datum till temadagen skall vara bestämt.
Hon har även undersökt Vi Skogen och Räddaregnskog lite närmare.
Det vi trodde var seminarium för Räddaregnskog har visat sig vara ett styrelsemöte. (Inte lika lockande då man inte får chansen att ställa frågor). Hur som helst är vi välkomna att träffa Vi Skogen under eftermiddagen den 20/1 för att lära oss mer om deras organisation. Spännande, så nu gäller det bara att boka tågbiljetter upp!
Jag har även fått svar från Albin om musikprojketet och han vill gärna delta! Väldigt goda nyheter! Nu gäller det bara att hitta mer duktiga musiker och låtar så jag kan börja förbereda. Tydligen skall Albin vara borta hela Februari men jag är övertygad om att vi kan ro i land det här ändå.
"Ps". har fått höra i omvägar att Karlskoga haft ett samarbete/projekt eller liknande som har med träd att göra. Försökte undersöka det hela men har inte hittat bra information pga. Skolans halvt fungerande datorer. Nästa tanke är alltså att ringa till kommunen och höra efter. "Ds".
En liten att göra lista:
Redigera klart film (hör med medialärarna imorgon om omformatering)
Beställa tågbiljetter
Spika temadagsdatum samt kolla möjligheterna att boka Bregårdsskolans aula!(viktigt)
Besöka Vi Skogen
Fixa alternativa gästpratare (kommunen? ”Grangubben”?)
Sponsorer? Äska pengar? (För sent ute?)
Musiker, låtar och börja repa!
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
10 Januari 2011 – Inte som på räls
Det blir inte alltid som jag tänkt mig.
Tidigt i morse befann jag mig på Örebro tågstation i hopp om att ta tåget till Köping för att redigera klart dokumentärfilmen. Som vi alla vet blir inte allt som man tänkt sig jämt och idag var en sådan dag!
Tåget var inställt och jag fick vänta på nästa tåg.
När jag väl kom fram visade det sig att en Mac dator och min helt simpla kamera inte ville samarbeta. Filmen skulle behöva formas om vilket betyder att jag inte skulle kunna redigera filmen dagen till ära (Suck och synd att jag inte är så kunnig att jag vetat det i förtid).
Istället ägnade jag och min morbror oss åt att kolla på alla klipp genom en TV. Han antecknade sina åsikter och medgav att jag skött filmningen bra med alla vinklar. Ljudkvaliteten var inte alltid den bästa på grund av kringliggande miljö vid inspelning men det skulle gå ändå.
Han sade att filmen kort och gått skulle kunna bli bra och i längd ca. 5 minuter. (Kan ni tänka er, så mycket material till så lite nytta?) Självklart litar jag på min erfarna morbror som både är utbildad och har jobbat inom filmbranschen (bland annat som redigerare för dokumentärfilmer på Svenska filminstitutet.)
Så, bara jag får klippen omformaterade kommer filmen vara klar på nolltid.
Vidare diskussioner om hur vi skall gå till väga och när kommer att ske i helgen under ett släktkalas.
Jag erbjöd mig även att ringa alla skolor idag under ett samtal med Malin igår. Hon insisterade och sade att hon skulle ringa runt till alla skolor. När jag pratade med henne idag hade det tyvärr inte funnits tid. Hon lovade att ta hand om det imorgon.
Jag hoppas starkt på det eftersom det känns skönt att få ett redovisningsdatum att jobba mot! Skrantaskolan sade även att de ville ha datumbesked snabbast möjligt och självklart vill jag då ge dem detta!
Jag har även skickat iväg ett mail till Albin Larslin, en duktig tidigare estetare där jag frågar ifall han vill vara med och kompa i redovisningens musikdel. Inväntar svar och hoppas på att få ett positivt besked!
Idag känns allt aningen hopplöst men jag har bestämt mig för att allt skall falla på plats!
Ps. SJ levererade i alla fall på hemresan och kom i tid. Ds.
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
8 Januari 2011 – det börjar rulla igång!
Nu ska det bli resultat.
Jag har beslutat mig för att jag vill att projektet ska flyta på bra och därför tänker jag ta tillfället i akt och ägna en liten del av mitt lov, snarare min sista hela lovdag åt projektet.
På måndag tar jag tåget (såklart!)upp till Köping för att besöka min morbror!
Tillsammans ska vi göra vårt bästa för att klippa ihop och filma sista delarna av dokumentärfilmen från resan. Malin kan tyvärr inte följa med men eftersom det känns som om helgerna fram över kommer att vara fulla av aktiviteter ser jag ingen annan utväg.
Det ska bli skönt att åtminstånne komma en (förmodligen) bra bit på vägen med filmen och det känns som om jag är villig att ta ansvaret över dokumentärfilmningen. Vi diskuterade det tidigare, jag och Malin, hon ville inte riktigt släppa över allt ansvar på mig då vi båda trots allt hållit i kameran men hon kan känna sig trygg. Jag ska göra mitt bästa utifrån materialet!
Jag uppdaterar så fort jag kommer hem och har en dator framför mig!
Håll tummarna!
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
6 Januari -mitt huvud fylls av idéer!
Mitt huvud fylls av idéer!
Efter höstens lite halvdåliga uppdatering har jag nu som löfte att sköta mitt loggförande i bloggen. (jag har skött det hela hösten men antecknat i min gamla bok)
Därför tänkte jag göra årets första och absolut inte sista inlägg.
Jag välkomnar år 2011 med öppna armar och har redan börjat spåna idéer.
I Januari ska jag och Malin (när hon kan) åka upp till Köping och redigera vår film så att den blir helt klar. Jag pratade nyss med Chikwava och fick reda på att han testat sin film på windows och rätt ut problemet. Han skall skicka filmen så snabbt som möjligt. (Hoppas han menar det den här gången.)
Idag pratade jag med en gammal vän, Oscar, som sagt att han gärna ställer upp som trummis på min konsert. Vi diskuterade alternativ till låtar och eftersom jag vill att låtarna skall ha koppling till projektet så som miljö eller resa är det svårt att hitta passande låtar. Enligt honom handlar Rise Against låtar om miljö men i mina öron låter det inte så lockande (är inte så mycket för just den rockpunk stilen).
Kortsiktsmål:
Mitt mål är just nu att få tag på en eller flera pålitliga och duktiga gitarrister, någon form av bas (stå bas skulle vara suveränt), pianist och sedan kunna börja repa.
Jag måste även hitta bra låtar som går att köra i akustiska versioner. För mig är det viktigt att låtarna blir pampiga, intressanta och ”teaterinspirerade” med mycket känsla bakom. För mig handlar miljö om jorden och jorden bär på så många känslor. Jag vill ge publiken ett brett utbud av musikstilar så att varje person i publiken kan få ta del av ny musik men även känna sig hemmastadd.
Jag vill kunna spegla projektet och mitt liv med musikaliteten. Låtarna skall helt enkelt ha en personlig bakgrund och koppling till mig!
Två låtar jag funderar på att framföra:
People get ready:
Denna låt var den första låten jag lärde mig på piano av min musiklärare Blomman. Jag skulle vilja ge den ett jazzigt intryck där jag står för sången. Låten tycker jag har en koppling till projektet då den huvudsakligen handlar om tåg (mer tåget till himmelen) och detta har varit projektets största transportmedel.
Många stjärnor har gjort tolkningar av denna låt och jag skulle vilja göra en egen.
Autumn leaves av Paolo Nuitini:
Denna låt brinner jag starkt för! Som det låter handlar låten om löv. Löv hör ihop med träd och för mig har träden sina största glansdagar på hösten. Oavsett vem man är kan denna låt beröra.
Jag och Malin diskuterade under vår resa hur vi skulle göra vårt temadag. Under de dagarna känner jag själv att jag fick hårda slag mot musiken men som jag ser det är det viktigt att musiken får en stor del i temadagen eftersom vi båda måste få ut lika mycket av projektet. (Annars kunde jag lika gärna skippat hela grejen). Det känns skönt att det växt in i hennes tankar lite mer och jag tänker fortsätta stå på mig i diskussionerna kring temadagens utformning. Det är svårt men framför allt roligt att samarbeta och det känns som om Malin är rätt person att göra det med.
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
Livet efter resan - höstens flugor i en smäll!
Livet efter resan!
Efter tågluffen tog det många dagar innan jag stod på fötterna igen. Så många intryck som resan givit mig har jag under hela mitt liv inte varit med om på så kort tid. Resan var helt över förväntningar och allt som allt tycker jag inte att det kunnat bli mer lyckat!
Att tågluffa överträffade mina förväntningar rejält. Jag hade ingen negativ inställning innan vi började men kan inte komma över att jag varit aningen skeptisk över planteringen och filmandet.
Resan visade dock att tåg är det bästa sättet att resa med i miljösynpunkt, snabbt resande, om man vill vara social och uppleva resan till destinationen som en del av äventyret. Till skillnad från exempelvis plan där du sätter dig i en flygstol, blir blockerad från omvärlden och timmar senare befinner dig på en ny plats kan du med hjälp av tåg hur enkelt som helst följa övergångarna mellan klimat och natur. Du får se skillnaderna mellan natur och uppleva nästintill filmiska platser. Jag tycker helt enkelt att det är värt de extra timmarna, att få ta del av vår miljö på ett kollektivt, relativt billigt, miljövänligare och rent av genialiskt sätt!
I övrigt lyckades vi plantera träd på våra destinationer och till och med överskrida dem då vi lyckades plantera hela två stycken cypresser i Interlaken!
Vi lyckades dokumentera resan bra och fick minst tretton personer att delta framför kameran. Hur bra är inte det?! Det visade sig dessutom att de vi träffade på råkade vara minst lika intresserade av miljö och klimat som oss och gärna förde diskussioner om märkbara klimatförändringar, länders syn på klimatsituationen och hur vi tillsammans kan göra skillnad.
Faktum är att vi, från att ha gått med tanken; europaomfattad projektresa – diskuterat klimat med folk från Europa, Asien, Afrika och Amerika att vi numera kan kalla vår projektresa GLOBALT omfattande! Hur häftigt är inte det?!
Jag är nöjd och om du inte än hunnit läsa alla logginlägg om resan är du välkommen att läsa om resan under Kategorier (höger spalt) och fliken Inlägg från loggbok! (<--Eller klicka på länken!)
Nedan kommer en resumé över det som hänt efter resan:
4/9 -10 Projektarbete
Jag tycker att det är dags att driva på projektet och bestämmer mig för att starta upp ett eget mailkonto för vårt projektarbete.
Jag och Malin träffas och skapar ett g-mail konto vid namn: [email protected] . Namnet väljer vi eftersom vi vill att det ska vara globalt samt därför att vi tidigare valt detta projektnamn. Vi skickar ut ett allmänt mail till alla vi träffat under tågluffen (som vi tog adresser från för att hålla kontakten och skicka ut vår dokumentär till) och tackar för resan samt nämner att filmen kommer att bli klar under den tidigare delen av våren.
Vi skapar även en facebookgrupp: ”Plant a tree, save the earth!” där vi bjuder in våra klimatintresserade vänner. På denna sida kan man välja att bidra till vårt projekt genom att: Plantera ett träd som symbol för koldioxidutsläppen och sedan skicka bilden till vår mailadress som i sin tur publiceras bland gruppens foton.
9/9 -10 Projektarbete
Aktiv dag!
Jag började med en remake av min nya loggbok (som jag sedan gav upp med och bytte ut till denna blogg). Jag snyggade även till vår g-mail sida och ägnade mig sedan åt att ladda upp trädbilder på vår facebook grupp. En av mina kompisar bestämde sig för att plantera ett träd som stöd för vårt projekt och skickade en bild på sig och trädet som jag laddade upp bland trädbilderna.
Jag gjorde ett inlägg i loggen där jag skrev att många fler gärna fick göra som min kompis från bollnäs och plantera träd för projektet!
Slutligen skickade jag iväg ett mail till Alplodge i Schweiz där jag undrade hur träden mådde och om de möjligtvis kunde fota träden och sända dem till mig.
11/9-10
Jag har blivit den som sköter vår mail.
Det visar sig att vi fått svar från receptionisten Sebastian på Alplodge. Han meddelar att de har högsäsong just nu och inte hinner knäppa några bilder. Han ber oss återkomma senare när säsongen är över men skriver att träden mår bra.
23/9 -10
Jag och Susanne, min handledare disskuterar mitt projekt i korta drag. Hon tycker att jag har många idéer och ser att mitt projekt lätt kan bli för stort för att orka hantera. Hon ber mig göra inlägg oftare om mina tankar och idéer samt ber mig att skriva en lista över precis allt som behövs göra för att kunna prioritera arbetet. Jag gör en skev planering men beslutar mig för att göra en bättre i helgen.
29/9-10
Lista över saker som måste göra:
Filma klart och klippa film (båda)
Planera temadag och bestämma exakt innehåll (båda)
Bildslideshow (Malin)
Få film av Daniel Chikwava (jag)
Ta mer trädkort (båda)
Musik –lajv eller inspelat? (jag)
Ta reda på information om globaluppvärmning och träd (Malin mestadels)
Kontakta grangubben
Äska pengar (Båda)
Plantera träd (?) (Alla som deltagit i projektet)
Kontakta skolor (båda)
14/10 -10
Jag skriver ett mail till Daniel Chikwava som lovat oss att göra en planteringsfilm om vårt arbete.
Han ger mig svar på en gång och berättar att han börjat jobba med filmen!
16/10 -10
Jag och Malin ses i skolan under min projekttid för att diskutera vårt projekt. Vi går igenom min lista från 29/9. Vi gör även ett schema i exel och andra listor Malin skall skicka till min mail så snabbt hon kan (vilket hon inte gör och jag har fortfarande inte listorna).
29/10 -10
Daniel är klar med filmen och har försökt skicka den till oss flera gånger. Tydligen har ett tekniskt fel uppstått och det går inte att öppna filen. Jag ber bildläraren Daniel om hjälp och han berättar att Chikwava skickat fel fil. Chikwava ser inte att han gjort fel och vi mailar till varandra nästan varje dag. Han formaterar om filmen i olika format men ingenting funkar. Attans!
Oktober, November
Under Oktober gör vi inte mycket mer av projektet. Jag tar körkort och genomför många konserter vilket gör att jag inte har mycket tid. De gånger Malin och jag tänker ses kan inte Malin och det är svårt att få ihop dagarna. Projektet ligger och gnager i bakhuvudet och jag undrar om det verkligen är smart att göra en så stor redovisning som slutgrej av projektet. Jag som är scenvan vet att undomar är den mest svårflörtade publiken och har dessutom ett grepp om hur mycket tid det tar att sätta ihop en bra redovisning med så mycket involverat. Vårt projekt är redan mer än de timmar projekttiden är utsatt på och vi kommer behöva minst lika mycket för att genomföra våra resterande projektplaner.
Under början av slutet av November och början av December struntar jag i projketarbetet medvetet och låter Julshowen stå i fokus. Malin får i uppgift att kontakta skolor och jag beslutar mig för att göra en dundrande show som för hoppningvis kan inspirera mig till redovisningens musikinslag.
16/12 -10
Jag och Malin träffas på min projektarbetestid!
Vi diskuterar vårt projekt och hur vi nu skall kunna gå vidare med det.
Jag måste kontakta min morbror och bestämma datum då vi kan åka upp till Köping och göra klart vår film.
Malin har hållit på att kontakta rektorerna på stadens högstadieskolor för att kunna boka in möten där vi kan presentera vår redovisning och få reda på om de är intresserade att delta.
Den enda framgången vi fått är på Skrantaskolan då vi har ett bokat möte tis den 22/12 klockan 15.00 med niornas arbetslagsledare Annika Lövbom.
Daniel måste skicka över hans trädfilm till oss och jag måste ta mig en rejäl funderare över vad för musik som skall presenteras på redovisningen.
Vi ringer åter igen till högstdieskolorna och beslutar oss tillsist att våldgästa Österledsskolan i hopp om att få byta ord med rektorn, som varit svårast att få tag på.
I en och en halv timme sitter vi utanför Österledsskolans rektors kontor och väntar att få byta några ord med henne.
Under tiden sysselsätter vi oss med att ringa Vi skogen och Rädda regnskog, två organsiationer som håller på med trädplantering, eftersom vi fått en ide att åka på studiebesök till dem. (Vi vill lära oss så mycket vi kan om miljö och skog så vi kan föra vidare vår information till eleverna på redovisnigstillfället).
Det visar sig att Vi skogen är svår att få tag på. Rädda regnskog däremot börjar prata om ett årligt seminarium som kommer att infinna sig den 22/1-11. Vi är intresserade.
När rektorn äntligen öppnar dörren har hon tyvärr inte tid att prata då hon ska vidare på lunch. Vi ber om få minuter och jag ber om en avtalad tid på tisdag! Sagt och gjort får vi en tid på tisdag kl. 8.30.
Eftersom Malin måste tillbaka till sin skola belslutar jag mig för att skicka iväg viktiga mail.
Jag mailar:
Vi Skogen och säger att vi är intresserade av ett studiebesök.
Rädda regnskogen och ber om mer information för seminariumdagen.
Alplodge hostel och ber (för tredje gången) om bilderna på träden.
Daniel Chikwava och frågar hur det går med filmen samt ger honom råd att testa en windows dator (han har apple) innan han skickar nästa fil.
Idag är jag nöjd med min arbetsinsatts!
20/12 -10
Jag pratar i telefon med Malin. Hon berättar att Österledsskolans rektor ”sms”at henne under söndagen för att ställa in tisdagsmötet (som vi kämpat för!). Vi blir besvikna men bestämmer oss för att tänka positivt då vi i alla fall har ett möte med Skrantaskolan. Malin skall skicka ett nytt sms (som hon inte får svar på) om bokning av nytt möte och vi drar igenom det vi ska erbjuda som redovisningsdag lite snabbt…
Redovisningen ska innehålla:
Musikinslag
Dokumentärfilm från vår europaresa
Daniels filmklipp
Vad man som individ kan göra för naturen; organsiationsförslag så som Vi skogen, rädda regnskog samt dagliga vanor.
Osv. Vi beslutar att ses en halvtimme innan vårt möte för att diskutera hur vi skall presentera vår redovisningsdag på tisdagsmötet.
22/12 -10
Jag och Malin träffas på Lasarettet för ännu ett genomdrag om vår presentationsdag/temadag/seminarium, vad jag nu ska kalla det.
Jag tycker att det är viktigt att temadagen är både intressant och givande men FRAMFÖRALLT rolig!
Malin håller inte riktigt med mig och man skulle kunna säga att vi har en liten dispyt.
Vad jag uppfattar det som tycker hon att det viktigaste är att vi kommer med rätt information och ger ett seriöst intryck. Själv känner jag att det viktigaste i den åldern var att saker var underhållande och att lära sig bara var en stor bonus.
Mötet på Skrantaskolan:
Vi slår oss ned i ett konferensrum med Annika Lövbom där vi presenterar vårt projekt. Hon tycker att vår idé är bra! Hon går med på att sammarbete och vi bestämmer oss för att hålla ”temadagen” i slutet till mitten av mars. För dem passar torsdagar efter lunch bäst.
Vi kommer överrens om att höras början av januari så fort de övriga skolorna gett klartecken.
Jag tycker att Skrantaskolan verkar ha bra inställning och ser verkligen fram emot ett sammarbete!
Enligt Annika var det viktigaste för henne att eleverna hade kul (1-0 till mig) eftersom de tidigare inte tyckt skolans miljöarbeten varit jätteroliga. En bonus var såklart om de lärde sig något av det hela enligt henne!
December 2010
Vi Skogen har svarat vår mail och jag får reda på att de mer än gärna välkomnar oss upp på studiebesök. Jag ger förslag på datum men de verkar som om de tagit lov. Än så länge inget svar från rädda regnskog.
Resten av december väljer jag att inte lägga för mycket krut på projektarbetet. Vi har jullov och jag ägnar mig mest åt att grubbla projektet i huvudet. Jag får även höra att karlskoga har haft något sorts av trädsammarbete med olika länder men väljer att ta tag i det efter det nya året.
En seriöst projektinsats väntas under våren 2011. Det är då planer ska bli verklighet!
Trädmötet avslutat,
Madeleine Willyams
1 Januari 2011 -arbete mot temadag!
En ny valmöjlighet i kategorikolumnen!
Nu har ett nytt år infunnit sig och ni kommer numera kunna läsa precis allt som går igenom mitt huvud (i rätt tidsfas) inför mitt nästa mål: Temadagen för Karlskogas årskurs nio.
Ni kan läsa om alla nya som gamla inlägg från det nya året under kategorier: Arbete mot temadag.
Välkomna till det nya året!
Trädinformationen avslutad,
Madeleine Willyams